Hasznos tanácsok - Fehértó Ép-Ker Kft

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Tisztelt Vásárló!

Kérjük a olvassa el rövid tájékoztatónkat
 1. A bemutatóteremben kiállított és a szállított termék között szín és méret eltérés lehet.
 2. Az alaplapok és a dekorációs lapok között szín és méret eltérés lehet.
 3. A lapok gyári mérete névleges.  A szállított lapok tényleges mérete eltérhet a nominális mérettől.
 4. A burkolóanyagok gyártási technológiájából eredően alaki hibák lehetnek (850 és 1200 fok közötti hőmérsékleten égetik). Ezeknek a hibáknak a megengedett mértékét a gyártási norma szabályozza.
 5. Ha két, vagy több különböző színű lappal kíván burkolni, a  lapoknak azonos méretűek kell, hogy legyenek.
 6. A burkolóanyagokat érdemes rátartással vásárolni, mert pótrendelés esetében nem garantálható az eredetivel  azonos méret és színárnyalat. A rátartás mértéke általában 10%. Ha mégis pótlásra van szükség feltétlenül tudassa az eladóval a korábban vásárolt anyagok paramétereit.
 7. A fugázó anyagok többsége nem vízálló. A burkoló anyag jellegétől függetlenül a fal vagy a födém elázhat, ha nincs megfelelően szigetelve.
 8. A fényes padló lapok általában kényesebbek, mint a matt járó lapok. Ha mindenképpen fényes felületű lapok mellet dönt, ügyeljen arra, hogy amennyiben a helységbe közvetlenül kintről lehet belépni, tehát koptató szennyezőanyagot a cipővel nagyobb mértékben behordanak, fennáll annak a veszélye, hogy a padló nagyon korán mattá válik vagy karcolódik.
 9. Hasonlóan óvatosan kell eljárni néhány ilyen jellegű helyen a csiszolt, anyagában színezett porcelán lapok esetében is: a fényes felület kétség kívül nagyon szép és szuggesztív, azonban a nem csiszolt felületekhez viszonyítva hamarabb mattá válik, és jobban meglátszik rajta a karcolás és kopás. Bármilyen anyagot választunk is, az ilyen helyiségek elé mindig tanácsos lábtörlőt elhelyezni.
 10. A sötét járólapoknak gyengébb a kopás állósága, mint a világos színű lapoké, ezért javasoljuk, hogy kerülje ezek burkolását nagy igénybevételnek kitett területeken.
 11. Kültéren inkább kőporcelán lapokkal burkoljon. Alacsony vízfelvételük miatt ezek a lapok fagyállók. Természetesen a fagyállóság akkor garantálható, ha a víz nem éri a lapot sem alulról, sem a fugán keresztül.
 12. Tégla formájú nagy méretű lapok a gyártási norma által megengedett tűréshatárain  belül lehet  konkáv vagy konvex.    Ezért, ha a lapokat csúsztatva  rakják le előfordulhat, hogy az egyik lap kiáll a másiktól. A probléma azzal kiküszöbölhető hogy a csúsztatás kisebb mértékű.
 13. A járólapok kopás állósága nem egyforma. Kérjen segítséget az eladótól arra vonatkozóan, hogy melyik lap alkalmas a ház különböző helységeinek burkolására.

Kopásállóság (PEI)  
(UNE-EN ISO 10545-7)
A PEI módszerrel mérjük a termék folyamatos használatból származó kopásállóságát, ami már mérhető „kopottságot” okoz.
A folyamatos forgalomnak kitett darabon, a koptató elemek közti súrlódások okozta kopást mérik. A PEI módszer egy készüléken szimulálja a súrlódást úgy, hogy koptató elemeket helyeznek a termékek különböző mintáira, miközben lengőmozgást végeznek felettük. Egy bizonyos fordulatszám után átvizsgálják a próbadarabokat és adott fény és távolsági körülmények között ellenőrzik a koptatásnak kitett és ki nem tett felületek közötti különbségeket. Az osztályozás aszerint történik, hogy melyik fordulatszám után jelenik meg a különbség a mintákon a következő skálának megfelelően:

Osztályozás

 • PEI I: 150 fordulat
 • PEI II: 300, 450, 600 fordulat
 • PEI III: 750, 900, 1.200, 1.500 fordulat
 • PEI IV: >1.500 fordulat

Mi az MS minőség? 

Az osztályba sorolás okai a következők:
Méret és deformációs eltérések: a lapok megfelelnek az EN 14411 szabványfeltételeinek, de dobozon belül előfordulhatnak egymás mellett a szabvány által engedélyezett minimum és maximum értékű lapok is. Pl.: 30x30 cm-es lap esetében oldalél eltérés, átló irányú íveltség, derékszögtől való eltérés esetén is +- 0,5%-os eltérés fordulhat elő. • Felületi hibák: mázhiány, mázzal fedett csorbulás, színárnyalat eltérés, mintahiba, mintacsík, mázpont, mázbúb, mázcsík, behullásos, karcolt, lyukas, tűszúrásos felület.A lapok egyéb tulajdonságai (vízfelvétel, hajlítószilárdság, mázrepedés állóság, hőlökés-állóság, kopás- állóság-padlólap esetében) megfelelnek az EN 14411 szabvány előírásainak.
Az MS minőségű termékek alkalmazása minden olyan területen javasolt, ahol műszaki paramétereknek maradéktalanul érvényesülni kell, de az esztétikai szempontok vonatkozásában némi kompromisszum elfogadható. 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz